TÄMÄ SINUN TULISI TIETÄÄ RIKOSILMOITINJÄRJESTELMÄSTÄ
Rikosilmoitinjärjestelmä suojaa tilojasi ja omaisuuttasi sekä toimii ensimmäisenä ennaltaehkäisevänä pelotteena ilkivaltaa ja rikoksia vastaan. Modernit rikosilmoitinjärjestelmät on helppo integroida muuhun turvatekniikkaan ja valvottua tilaa pystyy helposti seuraamaan ja hallitsemaan älylaitteilla. Opit tästä artikkelista rikosilmoitinjärjestelmän hyödyt ja miten valita itselle sopivin järjestelmä.
Mitä rikosilmoitinjärjestelmään kuuluu?
Rikosilmoitinjärjestelmä on monipuolinen turvallisuustekniikan kokonaisuus, joka voidaan jaotella kolmeen osaan:
Tilavalvonta = Liiketunnistimet, palohälyttimet, kosteusvahdit, häkä-, kaasu- ja vesivuodontunnistimet, painikkeet, sireenit ja vilkut.
Kuori- ja kohdevalvonta = Magneettikoskettimet oviin ja ikkunoihin, lasirikkotunnistimet ja tärinäilmaisimet.
Aluevalvonta = Aitatunnistimet.
Rikosilmoitinjärjestelmän käyttö
Rikosilmoitinjärjestelmän etähallinta
Kaikissa moderneissa ja laadukkaimmissa rikosilmoitinjärjestelmissä kokonaisuutta voidaan hallita etänä. Asiakaspalautteemmekin vahvistaa, että etähallinta on erittäin helppokäyttöistä. Etähallinta toimii esimerkiksi tietokoneella, puhelinsovelluksen ja älykellon kautta. Tällöin järjestelmän näkee reaaliaikaisesti ja sen voi esimerkiksi kytkeä päälle tai pois. Jokaista hälytystä ei siis tarvitse lähteä tutkimaan paikan päälle. Etähallintaan on tullut myös lisäominaisuuksia, kiitos pilvipohjaisuuden. Näitä ovat esimerkiksi viitteelliset lämpötila-arvot ilmaisimista ja reaaliaikainen seuranta, että onko esimerkiksi ovi auki vai kiinni.
Ilmoitukset rikosilmoitinjärjestelmästä
Useimmiten asiakkaamme haluavat tiedon hälytyksistä ohjattavan itselleen. Tällöin ilmoitukset saa puhelinsovellukseen. On olemassa myös perinteisiä versioita, joissa hälytyksestä saa tiedon tekstiviestillä. Vartiointiliikkeelle voidaan ohjata myös ilmoitus, mikä on yleistä erityisesti isojen myymälöiden keskuudessa. Hälytysten ohjautuminen eteenpäin määritellään asennuksen yhteydessä tai tehdään muutostyönä. Jos ilmoitus halutaan vartiointiliikkeelle, tulee asiakkaan tehdä ensin sellaisen kanssa sopimus. Tämän jälkeen asentaja syöttää laitetiedot ja tunnukset sekä määrittää ohjausasetukset.
Rikosilmoitinjärjestelmän ja kulunvalvonnan integraatio tuo sujuvuutta ja lisäturvaa
Rikosilmoitinjärjestelmä ja kulunvalvonta voivat toimia yhteen esimerkiksi rikosten ehkäisemiseksi. Kulunvalvonnalla voidaan ohjata esimerkiksi tietty osa rikosilmoitinjärjestelmästä pois päältä, jolloin sitä ei joudu itse kytkemään pois. Esimerkiksi myymälä voi ottaa järjestelmän pois päältä varastosta tavarantoimittajan saapumisaikaan ja pitää sen päällä vain myymälässä. Yrityksessä taas voi olla tiloja, jonne vain sallitut henkilöt saavat mennä, ja tämä ratkaisu voidaan toteuttaa myös kulunvalvonnan ja rikosilmoitinjärjestelmien yhteispelillä.
Järjestelmät voi ohjelmoida toimimaan yhteen myös niin, että esimerkiksi paniikkinappulan painaminen tai palohälytys saa ovet aukeamaan automaattisesti. Kulunvalvonnan ja rikosilmoitinjärjestelmän voi ohjelmoida myös avaamaan ja sulkemaan ovet automaattisesti työajan puitteissa. Samalla rikosilmoitinjärjestelmä kytkeytyy pois päältä.
Parhaan rikosilmoitinjärjestelmän valinta
Yleisimmät paikat, joihin rikosilmoitinjärjestelmä ostetaan
Rikosilmoitinjärjestelmien hankinta on nykypäivää ja selkeästi nousussa. Yleisimpiä asiakkaidemme kohteita, joissa rikosilmoitinjärjestelmä on otettu käyttöön, ovat:
- Myymälät
- Teollisuus
- Toimistokiinteistöt
- Liiketilat
- Koulut (erityisesti saneerauksien yhteydessä)
- Kaupungin omistamat kiinteistöt, joissa toteutetaan esimerkiksi iäkkäiden palveluita
- Muut julkiset kohteet kilpailutuksen kautta
Uutta kiinteistöä rakennettaessa rikosilmoitinjärjestelmät on otettu yleensä jo sähkösuunnitelmassa huomioon. Myös kiinteistön vakuutus voi vaatia järjestelmän hankinnan. Kolmas syy rikosilmoitinjärjestelmän hankintaan on modernien järjestelmien tuomat edut, kuten etäkäyttömahdollisuus. Joskus asiakkaamme saattaa myös havahtua siihen, että hänellä voisi olla valmiiksi tarjotun kuukausiveloituksellisen järjestelmän sijaan oma rikosilmoitinjärjestelmä.
Langaton ja kaapeloitu rikosilmoitinjärjestelmä
Parhaan rikosilmoitinjärjestelmän valintaan vaikuttaa eniten tilan koko. Jos kyseessä on isompi tila ja siten myös järjestelmä, niin ratkaisuna on kaapeloitu järjestelmä. Kaapeloidussa järjestelmässä kaikki on kaapeloitu keskuslaitteelta, joka on akkuvarmennettu ja kytkettynä verkkovirtaan. Keskuslaite hoitaa suojatusti kaikki järjestelmän virrat, yhteydenpidot ja laitteet.
Pienemmässä tilassa riittää langaton järjestelmä, joka toimii paristoilla. Se keskustelee akkuvarmennetun virtaliitäntäisen keskusyksikön kanssa. Jos etäisyys keskusyksiköstä kasvaa pitkäksi, voidaan tarvita kaapeloitua vahvistimia tai lisäkortteja. Langaton järjestelmä soveltuu alle 200-neliöisiin tiloihin, mikäli verkkoa ei vahvisteta.cv
Kaapeloidun ja langattoman järjestelmän vertailussa on vain hienoisia eroja. Langaton järjestelmä on nopeampi toteuttaa käyttövalmiiksi ja sen kustannukset pienemmät. Kaapeloinnissa taas hyvä puoli on se, että ilmaisimien paristoja ei tarvitse vaihdella, eikä kantaman kanssa tule ongelmia.
Tuotepuolella suosittelemme langattomasta järjestelmästä Ajaxia. Kaapeloidusta taas VanderBilt, Ajax Fibra, HHL ja DSC ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.
Rikosilmoitinjärjestelmän asentajalla on oltava virallinen lupa
Rikosilmoitinjärjestelmien asennusta koskien on olemassa laki. Rikosilmoitinjärjestelmien asentajilla on oltava turvallisuusalan elinkeinolupa, joka raportoidaan poliisille vuosittain. Tällaista lupaa varten täytyy täyttää tietyt kriteerit, eli kyseessä ei ole vain ilmoitusluonteinen asia. Varmista siis poliisin sivuilta helposti, että järjestelmäsi asentajalla on voimassa oleva lupa ja turvasuojaajakortti. Näin turvaat säädösten mukaisen ja ammattimaisen asennuksen.
Rikosilmoitinjärjestelmiä koskien voi olla myös vaatimuksia. Finanssiala on taulukoinut järjestelmien luokitukset (eng. grade). Luokitus määrittää esimerkiksi sen, saako järjestelmässä olla langattomia silmukoita vai täytyykö sen olla täysin kaapeloitu. Yleensä kohteen tietoihin on annettu, että minkä tasoinen järjestelmän pitää olla.
Rikosilmoitinjärjestelmän hankinta
Hälytysjärjestelmän hinta
Rikosilmoitinjärjestelmän hinta riippuu suuresti tilan ja järjestelmän koosta, onko aiempaa järjestelmää ja aikooko asennuksen hoitaa itse. Kaapelointi on myös arvokkaampaa kuin langattoman järjestelmän hankkiminen.
Edullisinta on asentaa itse langaton järjestelmä, minkä esimerkiksi pienen myymälän omistaja voi tehdä itse. Esimerkiksi Ajaxin kompakteimmat paketit, johon kuuluu keskusyksikkö, käyttönäppäimistö, kaksi liiketunnistinta, kolme ovitunnistinta ja sisäsireeni, kustantavat noin 750 € verollisena.
Jos taas järjestelmä asennetaan urakkana, on sen hinnasta työtä noin 20–35 % riippuen asennuksen haastavuudesta. Kokonaishinta nousee järjestelmän koon mukana. Halvimmillaan muutaman oven kaapelointi alkaa noin 2000 eurosta. Tällöinkin asiaan vaikuttaa työn määrä, paljonko kaapelia tarvitaan, kokoonpano ja lisäkorttien tarve. Pienessä terminaalissa taas puhutaan ainakin 6000 euron lähtöhinnasta. Toki on huomioitava ovien määrä ja mitä alueita suojataan liiketunnistimilla.
Ylläpidosta voidaan tehdä erikseen sopimus. Tällöin huolletaan ja tarkistetaan järjestelmän kunto asiakkaan kanssa sovituin aikavälein, yleensä puolen vuoden tai vuoden välein. Muutoksia voidaan tehdä, jos tarvitsee, ja niistä laskutetaan erikseen. Kysymyksiä koskien voit aina soittaa!
Hankintaprosessi Suomen Turvatuotteelta
Yhteydenotto. Ota meihin yhteyttä sinulle mieluisalla tavalla: soita, laita sähköpostia tai jätä pyyntö lomakkeella.
Kartoitus. Käymme yhdessä tarpeesi ja toiveesi läpi. Jos kyseessä on täysin uusi järjestelmä, lähetetään tässä kohti kiinteistön pohjakuva. Me laadimme suunnitelman ja esittelemme sen teille. Keskustelun pohjalta teemme tarvittaessa muutoksia. Tiedustellaan tarpeita, mitä asiakas haluaa. Jos kiinteistössä on jo järjestelmä, toimitat tiedon tunnistimista (eli paljonko niitä on ja mitä). Näin voimme hyödyntää vanhat ilmaisimet.
Tarjous. Kun suunnitelma on valmis, teemme siitä tarjouksen.
Asennusajankohdan sopiminen. Mikäli hyväksytte tarjouksen, sovimme milloin tulemme hoitamaan työn.
Asennus. Tämä kestää yleensä päivän, mutta isojen tilojen ja järjestelmien kanssa useamman.
Käyttökoulutus. Opetamme teidät käyttämään upouutta järjestelmäänne. Pyrimme pitämään koulutuksen asennuksen yhteydessä, mutta etänäkin onnistuu. Aikaa kuluu yleensä 30 min, riippuen toki sisällöstä ja siitä, miten tutuksi olette tulleet hälytysjärjestelmien kanssa aiemmin.
Kiinnostuitko hälytysjärjestelmistä? Ota meihin yhteyttä ja kysy lisää!