Kulunvalvontajärjestelmän valintaopas: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Kulunvalvontajärjestelmä on tärkeä osa yrityksen tai taloyhtiön turvallisuusstrategiaa. Se auttaa hallitsemaan ja rajoittamaan pääsyä tiloihin varmistaen, että vain valtuutetut henkilöt voivat liikkua kiinteistössä. Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota kattava ja yksityiskohtainen katsaus siihen, mitä tulee ottaa huomioon valittaessa kulunvalvontajärjestelmää.

1. Määritä tarpeet ja tavoitteet

Ensimmäinen askel kulunvalvontajärjestelmän valinnassa on tunnistaa ja määritellä yrityksesi tai taloyhtiösi tarpeet ja tavoitteet. Tämä auttaa valitsemaan oikeanlaisen järjestelmän, joka vastaa juuri teidän vaatimuksia.

1.1 Turvallisuustarpeet

Arvioi, millaisia turvallisuusriskejä haluat hallita. Tarvitsetko esimerkiksi estää luvattoman pääsyn tiettyihin tiloihin tai suojata arvokasta omaisuutta? Turvallisuustarpeiden ymmärtäminen auttaa valitsemaan oikeat ominaisuudet kulunvalvontajärjestelmään. Esimerkiksi teollisuuskiinteistöt voivat tarvita kattavaa valvontaa suurten alueiden suojaamiseksi, kun taas toimistorakennukset saattavat keskittyä enemmän henkilöstön liikkumisen hallintaan ja seurannan tarkkuuteen.

1.2 Käyttäjämäärä

Kuinka monta henkilöä käyttää järjestelmää päivittäin? Tämä auttaa määrittämään järjestelmän skaalautuvuuden tarpeen. Suurissa yrityksissä, joissa työntekijöitä on satoja, tarvitaan järjestelmä, joka pystyy käsittelemään suuren määrän käyttäjiä ja heidän erilaisia pääsyoikeuksiaan. Pienemmissä organisaatioissa taas voidaan käyttää yksinkertaisempia ratkaisuja.

1.3 Käyttötarkoitus

Onko järjestelmä tarkoitettu päivittäiseen käyttöön toimistossa, teollisuustiloissa tai vaikkapa itsepalveluhotellissa? Eri ympäristöt vaativat erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi toimistoympäristössä voi olla hyödyllistä, että järjestelmä integroituu olemassa oleviin henkilöstöhallintajärjestelmiin, kun taas teollisuudessa saatetaan tarvita vahvempaa fyysistä suojaa ja kestävyyttä.

2. Teknologian valinta

Kun tarpeet ja tavoitteet on määritelty, seuraava askel on valita oikea teknologia, joka vastaa näihin vaatimuksiin.

2.1 Kulunvalontajärjestelmän hallinnointi

Nykyään monet kulunvalvontajärjestelmät voidaan hallita etänä selaimen kautta, mikä tuo joustavuutta ja helppoutta hallinnointiin. Tämä mahdollistaa pääsyoikeuksien hallinnan missä ja milloin tahansa, mikä on erityisen hyödyllistä, jos kiinteistöjä on useita eri paikoissa tai jos pääsyoikeuksia täytyy päivittää nopeasti.

2.2 Kulunvalvonnan tunnistusmenetelmät

Harkitse, mitä tunnistusmenetelmiä haluat käyttää. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi avainlätkät, mobiilisovellukset, Bluetooth kulkuoikeudet, PIN-koodit, sormenjälkitunnistus tai kasvojentunnistus. Suomessa avaintunnisteet ja PIN-koodin käyttö ovat suosituimpia, mutta mobiilisovellukset sekä Bluetooth avaimet ovat kasvattamassa suosiotaan helppokäyttöisyytensä ja joustavuutensa ansiosta.

2.3 Kulunvalvonnan integraatiot

Tarkista, että järjestelmä tarjoaa avoimen rajapinnan, mikä mahdollistaa integraatiot muihin järjestelmiin, kuten kameravalvontaan, työajanseurantaan ja paloilmaisinjärjestelmiin. Tämä parantaa kokonaisvaltaista turvallisuutta ja auttaa luomaan yhtenäisen turvallisuusympäristön.

3. Kustannukset ja budjetti

Kulunvalvontajärjestelmän kustannukset voivat vaihdella huomattavasti riippuen järjestelmän koosta, monimutkaisuudesta ja ominaisuuksista. On tärkeää arvioida kokonaiskustannukset, mukaan lukien asennus-, käyttö- ja huoltokustannukset.

3.1 Asennus- ja käyttökustannukset

Selvitä etukäteen järjestelmän asennus- ja käyttökustannukset. Tyypillisesti kulunvalvontajärjestelmän hinta on noin 1000€ per ovi, joka sisältää tarvittavan ovikortin sekä lukijan. Lisäkustannuksia järjestelmälle aiheutuu yleensä mikäli ovessa ei ole valmiina sähkölukkoa jota kulunvalvontajärjestelmällä voidaan ohjata. Sähkölukkojen hinnat ovat noin 500-1200€ kpl riippuen valitaanko oveen solenoidi- vai moottorilukko.

3.2 Huoltokustannukset

Valitse järjestelmä, jonka huoltokustannukset ovat alhaiset ja jonka ongelmat voidaan useimmiten ratkaista etänä. Tämä vähentää pitkän aikavälin kustannuksia ja varmistaa, että järjestelmä pysyy toimintakunnossa ilman suuria keskeytyksiä.

4. Käyttöönotto ja ylläpito

Kulunvalvontajärjestelmän käyttöönotto ja ylläpito ovat kriittisiä tekijöitä järjestelmän menestykselle. On tärkeää varmistaa, että järjestelmä on helppo ottaa käyttöön ja että sitä on helppo ylläpitää.

4.1 Käyttäjäystävällisyys

Varmista, että järjestelmän käyttö on helppoa ja selkeää kaikille käyttäjille. Tämä vähentää käyttöönottoon liittyviä koulutustarpeita ja käyttövirheitä. Käyttöliittymän tulisi olla intuitiivinen ja helppokäyttöinen, jotta käyttäjät voivat nopeasti oppia sen käytön.

4.2 Jatkuva tuki ja huolto

Valitse toimittaja, joka tarjoaa jatkuvaa tukea ja huoltopalveluja. Tämä varmistaa järjestelmän toimintavarmuuden pitkällä aikavälillä. Jatkuva tuki on tärkeää erityisesti silloin, kun järjestelmän käyttäjämäärä on suuri tai jos käytetään monimutkaisia integraatioita.

5. Tietoturva ja raportointi

Tietoturva ja raportointi ovat keskeisiä ominaisuuksia kulunvalvontajärjestelmissä, erityisesti kun käsitellään arkaluonteisia tietoja ja seurataan henkilöstön liikkeitä.

5.1 Tietoturva

Kulunvalvontajärjestelmän tulee täyttää tietoturvasäädökset ja varmistaa, että kerättyjä tietoja käytetään vain perusteltuihin syihin, kuten turvallisuuden varmistamiseen. Tietoturva on erityisen tärkeää, kun järjestelmässä käsitellään henkilötietoja. Varmista, että järjestelmässä on vahvat salaus- ja tietoturvakäytännöt.

5.2 Raportointi

Valitse järjestelmä, joka tarjoaa reaaliaikaista seurantaa ja automatisoituja raportteja pääsyoikeuksien hallintaan. Tämä auttaa seuraamaan käyttäjien liikkeitä ja tunnistamaan mahdolliset turvallisuusuhkat nopeasti. Raportointiominaisuuksien avulla voit myös analysoida järjestelmän käyttöä ja tehdä tarvittavia parannuksia.

6. Erityistarpeet

Jokaisella yrityksellä tai taloyhtiöllä voi olla omat erityistarpeensa, jotka on otettava huomioon kulunvalvontajärjestelmää valittaessa.

6.1 Erityisominaisuudet

Tarvitsetko esimerkiksi ovien aikaohjausta tai rekisterikilven tunnistusta? Nämä ominaisuudet voivat olla erityisen hyödyllisiä teollisuuskiinteistöissä tai toimitiloissa. Aikaohjaus voi auttaa hallitsemaan ovien aukioloaikoja, ja rekisterikilven tunnistus voi automatisoida ajoneuvojen pääsyn tiettyihin alueisiin.

6.2 Joustavuus

Harkitse järjestelmän joustavuutta tulevaisuuden laajennuksia varten. Onko järjestelmä helposti päivitettävissä ja skaalattavissa? Tämä on tärkeää, jos organisaatiosi kasvaa tai jos turvallisuustarpeet muuttuvat ajan myötä. Joustavuus auttaa varmistamaan, että järjestelmä pysyy ajantasaisena ja vastaa aina tarpeisiinne.

7. Käytännön esimerkkejä ja tapaustutkimuksia

Kulunvalvontajärjestelmän valinnassa voi olla hyödyllistä tutustua käytännön esimerkkeihin ja tapaustutkimuksiin, jotka osoittavat, miten muut yritykset ovat hyötyneet järjestelmästä.

7.1 Case: Teollisuuskiinteistö

Teollisuuskiinteistössä otettiin käyttöön kulunvalvontajärjestelmä, joka yhdisti niin sisä kuin ulko-ovien kulkuvalvonnan, sisääntuloalueiden rekisterikilven tunnistuksen sekä koko alueen kameravalvonnan. Järjestelmä mahdollistaa nykyisin sen, että teollisuusyrityksen managerit voivat lisätä helposti kulkuoikeuksia esimerkiksi vieraille, uusille työntekijöille, tavarantoimittajille tai muille kiinteistössä vieraileville henkilöille. Samalla koko alueen turvallisuus parani merkittävästi, Ovet pysyvät lukittuina ja avautuvat salaman nopeasti silloin kun pitää.

7.2 Case: Toimistoympäristö

Toimistoympäristössä, jossa oli paljon vaihtuvuutta työntekijöiden keskuudessa, otettiin käyttöön kulunvalvontajärjestelmä. Kulunvalvontajärjestelmän avulla kulkuoikeuksia voidaan poistaa ja lisätä helposti. Järjestelmän avulla päästiin myös eroon mekaanisista avaimista. 


8. Yhteenveto

Kulunvalvontajärjestelmän valinta on monivaiheinen prosessi, joka vaatii huolellista suunnittelua ja arviointia. On tärkeää ymmärtää omat tarpeet ja tavoitteet, valita oikea teknologia, huomioida kustannukset ja budjetti, varmistaa helppo käyttöönotto ja ylläpito, sekä kiinnittää erityistä huomiota tietoturvaan ja raportointiin. Joustavuus ja mahdollisuus integroida järjestelmä muihin turvallisuus- ja hallintajärjestelmiin ovat myös keskeisiä tekijöitä onnistuneen kulunvalvontajärjestelmän valinnassa.

Toivottavasti tämä opas auttaa sinua tekemään informoidun päätöksen ja löytämään parhaan mahdollisen kulunvalvontaratkaisun organisaatiollesi. Muista, että oikea järjestelmä parantaa turvallisuutta, tehostaa toimintaa ja tuo pitkäaikaisia säästöjä. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja, älä epäröi ottaa yhteyttä asiantuntijoihin, jotka voivat auttaa sinua valintaprosessissa.

Tutustu lisää Suomen Turvatuotteen tarjoamiin kulunvalvontaratkaisuihin täältä!

Tilaa uutiskirje

Voit tilata uutiskirjeemme alla olevalla lomakkeella kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Tilaamalla uutis­kirjeen annat meille luvan käyttää tietojasi suora­markkinointiin. Voit perua luvan koska tahansa. Käsittelemme tietojasi tieto­suoja­selosteemme mukaisesti.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit