Kulunvalvonta varmistaa, että vain luvalliset henkilöt liikkuvat kiinteistössäsi
Mitä on kulunvalvonta?
Kulunvalvonta tarkoittaa nimensä mukaisesti kiinteistössä liikkumisen valvomista ja rajaamista. Kulunvalvonta otetaan käyttöön, kun alueella halutaan sallia vain luvallisten ihmisten liikkuminen. Erona pääsynvalvontaan on se, että kulunvalvonnassa on jatkuva yhteys kulunvalvontajärjestelmään. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kulkijoiden tarkastamisen ja kulkulupien muuttamisen lennosta.
Suurimpana erona moderneissa kulunvalvontajärjestelmissä on se, että toisin kuin 10–20 vuotta sitten, ettei erillisiä serverihuoneita ei enää ole. Järjestelmän hallinnointi tapahtuu nykyään kätevästi etänä selaimessa. Voit siis hoitaa kulunvalvontaa esimerkiksi puhelimella tai tietokoneella.
Kenelle kulunvalvontajärjestelmä sopii?
Me Suomen Turvatuotteella olemme järjestäneet kulunvalvontaa hyvin erilaisille asiakkaille, mutta yleisintä se on teollisuuden alalla, toimistorakennuksissa ja useamman kymmenen ihmisen yrityksissä. Viimeisimpänä mainitussa kulunvalvontajärjestelmä on suositumpi kuin pelkkä kameravalvonta. Tyypillisiä asiakkaitamme yhdistää suuret tilat ja muuttuvat tarpeet.
Kulunvalvonnalla on myös merkittävä rooli yrityksissä tai palveluissa, joissa asiakkaat asioivat omatoimisesti henkilökohtaisella kulkuluvallaan, kuten:
- Teollisuuskiinteistöt
- Kuljetusterminaalit
- Automaattivarastot
- Toimistot
- Kuntosalit
- Itsepalveluhotellit
- Co-working tilat
Kulunvalvonta otetaan käyttöön usein seuraavissa tilanteissa:
- Tarve rajoittaa pääsyä kiinteistöön tai erotella sallitut henkilöt ei-sallituista
- Ulkopuolisen työvoiman käyttö: Esim. siivooja tarvitsee pääsyn tiettyyn alueeseen tiettyyn aikaan.
- Tarve automatisoinnille: Esim. illalla tulee tavarantoimitus ja annetaan mieluummin pääsyoikeus lähetille kuin pidetään omaa työntekijää töissä.
- Runsas vierailijoiden määrä: Esim. Vierailijalle voidaan antaa koodi tai hänen autonsa rekisterikilvelle voidaan antaa kulkulupa tiettyyn aikaan.
- Kielletyt alueet, esimerkiksi turvallisuussyistä. Suosittu ratkaisu mm. teollisuusalueilla.
- Arvo-omaisuuden suojaaminen
- Avaintenhallinta paremmaksi: Esim. Kulkulätkä katoaa, mutta se on helppo poistaa järjestelmästä. Perinteisen avaimen kadotessa jouduttaisiin tekemään kallis lukkojen uudelleensarjoitus.
- Resurssi- ja kustannussäästöt. Esim. Korvataan ihmisen tekemä työ- raha tai työvoimasyistä.
Kun ei haluta ihmistä tekemään vahtityötä: Esim. Edellä mainitut syyt tai inhimillisten virheiden välttämisen vuoksi.
Mitä kulunvalvontaan voi kuulua?
Kulunvalvonta kattaa tyypillisesti turvallisuutta ja arjen sujuvuutta parantavia ratkaisuja. Näistä tyypillisiä esimerkkejä ovat erilaiset lukitusratkaisut ja varausjärjestelmät.
Kulkuoikeudet
Kulkuoikeudet määrittävät kuka pääsee minne ja milloin. Oikeuksia on helppo lisätä, poistaa ja seurata kulunvalvontajärjestelmän avulla.
Lukituslukija
Oveen asennetaan asiakkaan toivoma lukija, jonka avulla tunnistus tapahtuu. Lukituslukijassa voi olla myös kahden eri lukijan yhdistelmä. Lukija voi toimia esimerkiksi puhelimen mobiilitunnistimella, PIN-koodilla, avainlätkällä, sormenjäljellä tai kasvojen tunnistuksella. Suomessa kasvojen tunnistus on kuitenkin harvinainen ratkaisu. 90 % asiakkaistamme suosii perinteistä avainlätkää.
Ovien aikaohjaus
Ovet voidaan määritellä avautumaan ja sulkeutumaan tiettyyn aikaan, kuten toimiston tai myymälän aukioloaikojen mukaisesti.
Portit, puomit ja rekisterikilven tunnistus
Erityisesti teollisuusalalla on käytössä porttien ja puomien automaattinen ohjaus rekisterikilven tunnistuksen avulla. Näin ajoneuvolla pääsee kulkemaan oikeille alueille sallittuna aikana.
Varausjärjestelmät
Erilaiset varausjärjestelmät, kuten tilavaraukset, voidaan yhdistää kulunvalvontaan rajapinnan avulla. Käyttäjätieto kulkee ERP:n kautta. Näin varaaja pääsee kulkemaan varaamaansa tilaan oikeana aikana.
Etäohjaus
Etäohjaus tapahtuu tyypillisesti selaimen kautta. Monia satoja ovia valvottaessa voi olla myös kyseessä paikallinen ratkaisu kulunvalvontaan, johon pääsee käsiksi VPN:n kautta. Etäohjaus tapahtuu kirjautumalla omilla tunnuksilla helppokäyttöiseen järjestelmään, jossa muutoksia voi tehdä lennosta. Etäohjauksen avulla voi esimerkiksi muuttaa yhden tai useamman käyttäjän asetuksia, vierailijoiden lupia, ohjauksia ja käyttäjätietoja. Käyttäjätietoja ja oikeuksia ei ole välttämättä edes pakko täyttää manuaalisesti. Jos on olemassa järjestelmä, josta henkilöstö löytyy jo valmiina, integraatio voi rajapinnan avulla luoda käyttäjätiedot suoraan.
Yleisimmät kulunvalvontajärjestelmän integraatiot
Kulunvalvontajärjestelmä on mahdollista integroida moniin järjestelmiin avoimen rajapinnan ansiosta. Avoin rajapinta tarkoittaa sitä määrittelyä, miten järjestelmästä voi hakea dataa tai miten sinne voi syöttää dataa. Avointa rajapintaa ei ole rajattu niin, että se sopisi vain tiettyihin laitteisiin tai järjestelmiin. Avoin rajapinta mahdollistaa siis monipuoliset integraatiot, kunhan kyseessä on järjestelmä, jolle voi ajaa komentoja ja jonka voi yhdistää rajapintaan.
Integraatioilla pyritään tyypillisesti parantamaan turvallisuutta tai kehittämään liiketoimintaa. Modernit softat mahdollistavat paljon, joten integraatioiden kanssa voisi sanoa, että vain mielikuvitus on rajana. Tässä on tyypillisimpiä integraatioita kulunvalvontajärjestelmän kanssa:
Kameravalvonta
Kameravalvonta on yleisimpiä integraatioita kulunvalvontajärjestelmään. Sillä voidaan esimerkiksi tarkistaa, onko kulkuoikeuksilla tehty väärinkäyttöä. Kameravalvonnan yhteydessä on mahdollista ottaa käyttöön myös videoanalytiikan hyödyt. Tässä esimerkkejä kaupanalan ja teollisuusalan ratkaisuista.
Paloilmaisinjärjestelmä
Paloilmaisinjärjestelmän kanssa kyseessä on itse asiassa suora ohjaus integraation sijaan. Suora ohjaus mahdollistaa esimerkiksi sen, että kaikki ovet aukeavat, jos tulee palohälytys. Paloilmaisinjärjestelmälle annetaan kontaktitieto, minkä avulla tieto palohälytyksestä siirtyy eteenpäin myös kulunvalvontajärjestelmään, vaikka verkkoyhteys olisi kaatunut.
Rikosilmoitinjärjestelmä
Integraation avulla tietty osa murtojärjestelmästä voidaan kytkeä pois päältä esimerkiksi ensimmäisen työntekijän saapuessa töihin. Jos jotain epäilyttävää tapahtuu, murtojärjestelmäintegraation kautta hälytys voi mennä joko suoraan vartiointiliikkeelle, henkilöstölle tai itse kiinteistön omistajalle. Järjestelmän käyttäjä voi itse määrittää ohjauksen rikosilmoitinjärjestelmään.
Työaikaseuranta
Rajapinnan kautta voidaan seurata, koska työntekijä on tullut sisään ja ulos. Tiedot voi viedä myös työseurantaan, jos sille on olemassa järjestelmä, jossa on oma rajapinta.
Pst! Onko kiinteistössänne käytössä iLOQ lukitusjärjestelmä? Tiesitkö, että silläkin on oma kulunvalvontajärjestelmänsä?
Kulunvalvontajärjestelmän käyttö
Asiakkaamme ovat kehuneet kulunvalvontajärjestelmän käyttöä erittäin helpoksi ja selkeäksi. Näin se toimii:
Käyttäjäoikeuksien hallinta
Käyttäjäoikeuksia on helppo lisätä, poistaa ja muokata etäohjauksella.
Etäohjaus
Etäohjaus tapahtuu selainpohjaisesti ja data on pilvipohjainen. Tämän ansiosta pystyt hoitamaan etäohjausta vaikka omalla puhelimellasi. Siten voit helposti hallita kulkuoikeuksia, käyttäjätietoja ja ohjauksia. Muutokset päivittyvät voimaan heti.
Raportointi
Moderni kulunvalvontajärjestelmä tallentaa tietoa pääsystä ja tarjoaa reaaliaikaista seurantaa sekä automatisoituja raportteja. Raporttien tarkastelu vaatii tietyt käyttöoikeudet. Järjestelmän raportointiosiosta voi klikata esimerkiksi auki tietyn henkilön tiedot tai halutun ajanjakson. Näin järjestelmästä näkee, kuka on liikkunut alueella tai kiinteistössä tiettyyn aikaan.
Etiikka
Lain mukaan kulunvalvontajärjestelmän avulla saa kerätä tietoja liikkumisesta yrityksessä, koska se ei kuulu kotirauhan piiriin. Taloyhtiöissä taas tilanne on toinen. Kulunvalvontajärjestelmän tietoja tulee käsitellä tietoturvasäädösten mukaisesti. Järjestelmän tietoja tulee myös käyttää vain perusteltuihin syin, kuten turvallisuuden varmistamiseksi tai väärinkäytön selvittämiseksi. Esimerkiksi työntekijöiden kyttäämiseen kulunvalvontajärjestelmää ei saa käyttää.
Kulunvalvontajärjestelmän hintataso
Tyypillinen hintataso kulunvalvontajärjestelmälle on Suomen Turvatuotteella noin 1000 € per ovi. Huoltokustannukset ovat todella edullisia. Suuren osan haasteista saa hoidettua etänä puhelimitse, joten älä epäröi tarttua luuriin, jos jokin kiikastaa!
Kulunvalvontajärjestelmä Suomen Turvatuotteelta
Oletko kiinnostunut yrityksen tai taloyhtiön kulunvalvontajärjestelmän hankinnasta? Ratkaisumme skaalautuvat aina pienyritysten tarpeista isojen suuryritysten tarpeisiin.
Tutustu kulunvalvontajärjestelmiin
Näin prosessimme etenee Suomen Turvatuotteella:
- Ota meihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla
- Suunnittelu: Kartoitetaan tarpeenne ja millaista teknologiaa kiinteistössä jo on.
- Valinnat: Keskustellaan suosikkilukijatyypeistänne ja mitä integraatioita kulunvalvontajärjestelmänne kaipaa.
- Asennus: Asennus kestää yhden oven kohdalla 2–4 tuntia, riippuen siitä onko ovessa sähkölukko. Kymmenen oven asennus taas kestää pari päivää.
- Asetukset: Luodaan halutut käyttöoikeudet ja ohjaukset ja integroidaan muut järjestelmät kulunvalvontajärjestelmään.
- Huolto ja ylläpito: Koska järjestelmän keskus on pilvipohjainen, päivitykset hoituvat automaattisesti. Ongelmatilanteissa voi soittaa meille. Olemme aina valmiina auttamaan, oli kyse sitten teknisistä kysymyksistä tai päivitystarpeista. Suurimman osan kulunvalvontajärjestelmän haasteista voi korjata etänä. Huoltokustannukset ovat siis pienet.
Heräsikö sinulla kysyttävää tai mietityttääkö sinua kulunvalvonnan tai jonkin muun turvajärjestelmän käyttöönotto? Voit ottaa meihin yhteyttä tai varata maksuttoman konsultaation, niin katsotaan yhdessä, mikä ratkaisu olisi teille paras.